EVS: EXPLORE, VOLUNTEER = SKOPJE

31. March 2016 | Experience Valuable Sharing |
1,210 videní

…A keď všetci sa ma pýtajú: ”Čo robíš, čo robíš?“ Ja odpoviem: „Udávam rytmus…svojmu životu, podľa svojich predstáv a EVS mi k tomu veľmi pomohla!“

official_erasmus_plus_logo

Škola skončila, diplom je už pekne doma v šuflíku a čo teraz? Take your chance! Názov môjho EVS projektu v Macedónsku a zdá sa aj celé jeho motto. Aj keď sa musím priznať, že som si to prečítala len teraz pred písaním tohoto príspevku. Asi to už viac ako dosť napovedá o tom, ako som sa rozhodovala o vycestovaní do Macedónska. Nijako dlho, proste som do toho išla, veď chopila som sa šance predsa!

EVS Macedonia_3

Ako sa zdá, celé toto dobrodružstvo u mňa už ako začalo aj pokračuje v duchu “Ži teraz a neváhaj ísť do neznámych vôd, veď plávať vieš a ak sa budeš veľmi topiť, stále sa nájde niekto, kto ti hodí záchranné koleso!“ A nemusí to byť stále v tom Titanicovskom slova zmysle… po každej stránke ako sa človeka zachrániť dá….aj šálka kávy padne občas ako dar z neba.

EVS Macedonia

Tu sa o tom presviedčam viac ako často. Ľudia, ktorých som tu spoznala, síce v mnohých prípadoch nemajú peňazí na rozdávanie, ale napriek tomu Vás k sebe pozvú či už počas veľkých sviatkov, alebo len v bežné dni. Spravia vám tú kávu, k tomu ešte nalejú domácu rakiju a pohostia vás tým, čo majú.

EVS Macedonia_1

Alebo len tak na ulici sa na vás ako na okoloidúceho, zjavne turistu, aspoň pekne usmejú a pozdravia. Ak si prisadnete a prehodíte spolu pár slov, oni potom možno neveriacky pokrútia hlavou, prečo ste prišli do tejto krajiny, z ktorej každý uteká preč za vidinou lepšieho života inde.

EVS Macedonia_4

Žije sa tu ťažko, o tom niet pochýb. Stále som v Európe, ale už v inej ako som ju vnímala doteraz z pohľadu Slovenky, ktorá ešte naviac strávila rok v Bruseli. Momentálne sa však cítim bezpečnejšie v Macedónsku. Kto by to bol povedal. Posledné mesiace skutočne podrobili Európu skúške ohňom ku zmenám šablón myslenia. O to viac v momentálnej situácii celý Balkán, jeho história, mentalita a horkokrvnosť vo mne vyvoláva celú škálu pocitov. Macedónsko ako krajina paradoxov, kde za každým rohom čaká iný príbeh, to len potvrdzuje. V jednej chvíli ma zarmucuje, desí a ubíja, o malú chvíľu nato ma fascinuje, inšpiruje, teší a najmä rúca a pretvára moje zmýšľanie. Ale veď o tom to celé je, nie ani tak o mieste, ale o pocitoch, zážitkoch a príbehoch, ktoré vytvárajú ľudia okolo nás a tie jediné ostanú aj keď všetko ostatné pominie.

EVS_Macedonia_5

Ako pre mnohých aj pre mňa jedno z najlepších rozhodnutí v živote. Výnimočná skúsenosť aj z toho ohľadu, že pre mňa najmä prostredníctvom učenia sa jazyka a tým prenikania do kultúry sa stávam ozajstnou súčasťou tohto sveta.

EVS sa pre mňa stala skratkou, EVS: EXPLORE, VOLUNTEER= SKOPJE.  Pretože….I am really taking chance…. ostávam v mojej hostiteľskej organizácii Mladiinfo Skopje ešte o nejaký čas dlhšie ako som vôbec plánovala. A keď všetci sa ma pýtajú: ”Čo robíš, čo robíš?“ Ja odpoviem: „Udávam rytmus…svojmu životu, podľa svojich predstáv a EVS mi k tomu veľmi pomohla!“

EVS Macedonia_2
A to som o sebe zvykla tvrdiť, že stojím nohami pevne na zemi 😀

Autorka:

Ivana_Petriskova

133.
Macedónsko
Skopje
Ivana Garanová Petrisková, Rožňava
01.10.2015 – 30.6.2016
projekt: Take Your Chance
organizácia: Mladiinfo International

Financované EÚ v rámci programu Erasmus+.

1,210 videní