Dobrodružstvo v Turecku – pohľad 2.

26. August 2012 | Experience Valuable Sharing |
2,010 videní

Zuzana Belasová bola v lete na východe Turecka neďaleko hranice so Sýriou a Irakom. Vyslali sme ju tam spolu s 5 ďalšími mladými Slovákmi na projekt na tému vzdelávanie dievčat. Toto sú jej dojmy.

Ak by som projekt v Turecku mala zhrnúť do pár jednoduchých slov, povedala by som, že to bolo jedno šialené dobrodružstvo.

Na výzvu ,,Poďte s nami do Turecka!,“ na stránkach mladiinfo.sk sa nedalo reagovať inak ako Áno, pôjdem! A po úvodných peripetiách ešte na Slovensku, som už sedela v lietadle smerujúcom na ázijský kontinent a v duchu si nadávala, do čoho som sa to zase pustila. Teraz už ale viem, že prihlásiť sa na tento projekt bolo jedno z mojich najlepších rozhodnutí. Kiežby som to vedela aj po prebdenej noci na Istanbulskom letisku, či keď sme prileteli na opačný koniec Turecka a ovalili nás 60 stupňové horúčavy. Kiežby som tušila, aký úžasný týždeň nás čaká, aj keď som hneď po prílete zistila, že moja batožina nezdieľala spolu so mnou jedno lietadlo (a lietala po celom Turecku bezo mňa po zvyšok projektu).

Kultúrnu odlišnosť bolo cítiť na každom kroku, no musím vyzdvihnúť a podčiarknuť, že sme sa stretli mimoriadne dobrá slovenská partia a spoločne sme si pomáhali prekonať ju. Naše zhýčkané európske žalúdky taktiež neboli pripravené na príjem tureckých kulinárskych špecialít a pomerne ťažko sme ich znášali. Takéto cestovateľské príhody však len umocnili kúzlo celého pobytu a dodali mu zvláštny šmrnc 🙂

A okrem nás, Slovákov, to všetko spolu s nami znášali mladí ľudia z ďalších 5 krajín – veľmi dobrí, inšpiratívni a kreatívni ľudia, s ktorými sme spoločne participovali na hľadaní riešení pre zlepšenie systému edukácie tureckých dievčat. Pomáhali nám v tom rôzne workshopy, prezentácie či stretnutia s úžasnými ľuďmi, ktorí sa v tejto oblasti snažia pomáhať už dlho. Nočný život, výlety do okolia (k sýrskym hraniciam sme teda vôbec nemali ďaleko!), kultúrne večery či výroba tureckých šperkov a tancovanie brušných tancov… to je len malá hŕstka z mnohých vecí, ktoré spolu vytvorili nezabudnuteľný týždeň, ktorý bezpodmienečne zmenil môj pohľad na svet.

Veľké ďakujem patrí všetkým, ktorí sa o to pričinili.

Zuzana Belasová

2,010 videní