Na týždeň novinárom na Raise your V.O.I.C.E 0.2

26. April 2016 | Experience Valuable Sharing |
1,217 videní

“Na týždeň sa z nás stali amatérski žurnalisti. Mali sme možnosť naučiť sa, ako napísať dobrý článok, čo znamená “backpack journalism”, či ako spraviť tie najlepšie fotky.”

 

V apríli sa v Bratislave stretlo 30 mladých ľudí z Chorvátska, Macedónska, Španielska, Talianska a Slovenska na Youth Exchange (mládežníckej výmene) s názvom Raise Your Voice 0.2. Tento projekt bol zameraný na marginalizované skupiny a spôsob, akým ich médiá prezentujú v zastúpených krajinách. Na týždeň sa z nás stali amatérski žurnalisti. Mali sme možnosť naučiť sa, ako napísať dobrý článok, čo znamená “backpack journalism”, či ako spraviť tie najlepšie fotky.

 

Cieľom projektu bolo okrem iného aj vytvoriť články o minoritách. Boli sme rozdelení do šiestich skupín a každá skupina mala na starosť jednu z minorít. Finálny produkt malo byť video, reportáž či interview.

 

Program bol nabitý každý deň. Stihli sme navštíviť Nové Zámky a NGO Tandem v Komárne, kde pracovali dve skupiny v teréne a snažili sa zachytiť realitu spolunažívania Maďarov a Slovákov. Návštevou nás poctil aj slovenský LGBT aktivista Robert Furiel, ktorý mnohým ukázal, že “sex” a “gender” nie je to isté. Na fakulte architektúry sme navštívili študentov s hendikepom, ktorí nám povedali o ich projektoch a plánoch do budúcnosti a ubezpečili nás, že žijú plnohodnotný život a nemusíme ich ľutovať. V nevládnej organizácii Vagus sme navštívili ľudí, ktorí sa ocitli na ulici a snažia sa integrovať späť do spoločnosti.

 

Aj napriek vyčerpávajúcemu programu sme si našli čas aj na zábavu. Absolvovali sme národno-tématické večery každej zo zúčastnených krajín. Jeden deň sme plnili zábavné úlohy po Bratislave a tým ju mnohí lepšie spoznali.

 

Posledný deň sa nikomu nechcelo odísť a niet sa čomu čudovať. Už počas tak krátkej doby, ako je jeden týždeň, sme si vytvorili úprimné priateľstvá. Spájal nás záujem niečo zmeniť a niečo nové sa naučiť.

 

Odišli sme s odbúranými predsudkami a dobrým pocitom, že našimi žurnalistickými výtvormi sme sa pokúsili zvýšiť hlas tým, ktorí v médiach zväčša veľa miesta nedostávajú.

 

Autor: Miroslava Filová, účastníčka Raise Your Voice 0.2

Financované z prostriedkov EÚ v rámci programu Erasmus+.

1,217 videní