40 dní a 40 nocí v Macedónsku

24. October 2015 | Experience Valuable Sharing |
2,308 videní

“Skopje je najkrajšie hlavné mesto zo všetkých krajín východnej Európy, ktoré som doteraz navštívila.”

                 official_erasmus_plus_logo

europska_dobrovolnicka_sluzba_v_macedonsku

(Všetci zúčastnení, Skopje-Macedónsko)

Macedónsko, jedna z republík bývalej Juhoslávie sa stalo toto leto mojou destináciou. Keď som sa rozhodovala o mieste, kde strávim leto a kde zároveň budem vykonávať Európsku dobrovoľnícku službu, bola mi ponúknutá práve táto krajina. Macedónsko ma zaujalo nielen zaujímavým projektom, ale aj faktom, že Mladiinfo sa zrodilo práve tu. A tak som dostala chuť pozrieť sa do jeho kolísky, spoznať tých, ktorí stáli za jeho zrodom.

Z mojich predošlých návštev východnej Európy, konkrétne Srbska a Bosny a Hercegoviny som mala vytvorenú predstavu a musím sa priznať, že aj určité očakávania. Preto som bola veľmi rada, keď sa mi potvrdilo to v čo som dúfala. Macedónci sú veľmi veselý a pohostinný národ, čo sme mohli zažiť na vlastnej koži na dedinskej svadbe, na ktorú sme len ako náhodní turisti boli pozvaní. V dedinke Vevčani, ktorá je známa tým, že po páde komunizmu sa jej obyvatelia, aby prilákali viac turistov, rozhodli vytvoriť nezávislú republiku. Takisto si tu môžete zakúpiť aj vevčiansky pas.

europska_dobrovolnicka_sluzba_Agele_Moses_Taban
(Dedinská svadba v meste Vevčani-Macedónsko)

Nie sú to len podobná mentalita a jazyk, ktoré nás spájajú, je to aj história a náboženstvo. Macedónsko je sčasti pravoslávne a sčasti moslimské. Pociťovala som však neuveriteľné prepojenie medzi Slovenskom a Macedónskom po tom, čo som zistila, že v letoviskovom meste Ohrid je chrám a hrobka Svätého Klementa, učenca Cyrila a Metoda, ktorý po smrti svojich učiteľov prišiel do Macedónska, kde pokračoval v ich šľapajách.

Popri príprave na Majstrovstvá Európy v hádzanej dievčat, ktorá prebiehala v Struge, sme sa zašli pozrieť aj na samotné miesto, odkiaľ Cyril a Metod pochádzali. Solún čiže dnešné Thessaloniki v Grécku. Bol to úžasný pocit, navštíviť miesto odkiaľ pochádzali ľudia, ktorí sa podieľali na budovaní našej kultúry.

Môj pobyt v Macedónsku mi objasnil viaceré skutočnosti. A to síce, že Alexander Veľký tiež prezývaný Macedónsky sa narodil v meste Pella, čo je súčasné Grécko pri hraniciach s Macedónskom, ktoré som si nemohla nechať ujsť a navštívila som ho. Región, v ktorom sa toto mesto nachádza, sa nazýva Macedónsko rovnako ako krajina, s ktorou Grécko susedí.

europska_dobrovolnicka_sluzba_Pella_Julia_Blanarova
(Miesto, kde sa narodil Alexander Veľký, Pella-Grécko)

Po príchode do Skopje kde sa majstrovstvá odohrávali som navštívila miesto, kde sa nachádzal rodný dom Matky Terezy, ktorej skutočné meno bolo Gondza Bojadziu. Táto významná žena bola však pôvodom z Albánska. Túto krajinu sme takisto navštívili, konkrétne sme zavítali do jej hlavného mesta Tirana.

europska_dobrovolnicka_sluzba_Tirane_Albansku
(Tirana, Albánsko)

V Skopje začala skutočná práca, ktorá bola však vďaka príjemnému kolektívu mladých nadšených dobrovoľníkov, ochotných pomáhať veľmi príjemná a obohacujúca. Vytvorili sme silnú komunitu ľudí, ktorá mala chuť spoznávať nové kultúry a hlavne dať druhým vedieť o tej ich vlastnej. Ubytovanie bolo takmer v centre mesta, ktoré naozaj veľmi milo prekvapilo. Skopje je zatiaľ moje najobľúbenejšie hlavné mesto z krajín východnej Európy.

europska_dobrovolnicka_sluzba_v_macedonsku
(Most umelcov nad riekou Vardar, Skopje-Macedónsko)

Tu si môžete mozrieť našu prácu na projekte Let’s play handball!, v ktorom som mala úlohu fotožurnalistu.

julia

111.
Macedónsko
Skopje
Júlia Blanárová, Žilina
22.7. – 31.8.2015
projekt: Lets Play Handball – Sport Reporting Volunteering
organizácia: Mladiinfo International

official_erasmus_plus_logo

Financované Európskou úniou v rámci programu Erasmus+.

2,308 videní