More Action Please!

23. July 2015 | Experience Valuable Sharing |
1,194 videní

Koncom marca 2015 som mala možnosť zúčastniť sa medzinárodného sústredenia na Sicílii s názvom „More Action Please!“ určeného budúcim lídrom. Už samotný výber účastníckych krajín zabezpečil kultúrne rozmanitý pobyt. Do horskej prírodnej rezervácie Bosco di Alcamo na severovýchode Sicílie prišlo približne dvadsať účastníkov nielen z Európy, ale aj z Ázie.

 

Týždennému kurzu, ktorý vznikol pod záštitou programu Erasmus+, výnimočne nedominovali účastníci zo Španielska, Nemecka alebo Turecka, ale zúčastnili sa ho mladí ľudia z Arménska, Estónska, Francúzska, Gruzínska, Chorvátska, Macedónska, Moldavska, Ruska, Slovenska, Talianska a Ukrajiny.

sicilia youth

Kurz organizovala talianska mimovládna organizácia mladých dobrovoľníkov Associazione Icarus, ktorej cieľom je podporovať aktívne občianstvo, ľudské práva a tiež sociálnu inklúziu, dobrovoľnícke aktivity a medzinárodnú spoluprácu. V duchu hesla „lídrom sa človek nemusí narodiť, ale lídrom sa človek môže stať“ bol koncipovaný celý kurz. Bohatý program bol rozdelený do niekoľkých blokov, pričom vzdelávanie bolo hlavne zážitkové, teda pomocou hier, simulácií a projektov.

Riešenie konfliktov

Teoretickú stránku tvorili vopred pripravené prezentácie jednotlivých účastníkov na témy ako líderstvo, vlastnosti lídra, spôsoby propagácie projektov a motivovania účastníkov projektov, riešenie konfliktov, typy vzdelávania, ľudské práva, ochrana životného prostredia, súčasné vzdelávacie a dobrovoľnícke programy či medzikultúrny šok. Cieľom však nebolo len vzdelávať, ale poskytnúť aj priestor na výmenu skúseností, prípadne nadviazanie spolupráce so zahraničnými organizáciami.

Workshop na tému dobrovoľnícke aktivity

Napriek tomu, že sme boli izolovaní od ľudskej civilizácie, jedinečnej sicílskej kultúre sa podarilo preniknúť až k našej horskej ubytovni. Po večeroch sme si šúpali výborné sicílske pomaranče a doslova hltali fascinujúce mafiánske historky – no nie z filmového plátna, ale z rozprávania z bežného života sicílskej komunity, kde sa „moja vec“ mení na cosa nostra, teda „našu vec“.

siciliske pomaranze

Táto myšlienka sa vo svojej modifikovanej legálnej podobe stala aj posolstvom absolvovaného kurzu.  Dôležité je prekonať vlastnú lenivosť a pohodlie, prejaviť záujem o okolité dianie a snažiť sa aktívne meniť veci k lepšiemu – nielen ako líder rozličných projektov, ale aj ako líder  v osobnom živote.

Ebi Natale

Financované Európskou úniou v rámci programu Erasmus+.

1,194 videní