Blog o dobrovoľníctve – Slovensko vo Veľkej Británii

22. February 2017 | Experience Valuable Sharing |
1,275 videní

Počas ročného pôsobenia v Devone som na naučila veľa nových veci. Začala som sa učiť nový jazyk, stretla skvelých kamarátov na celý život ale hlavne získala nové poznatky o fungovaní Európskych projektov a imigračnej politiky – čo je niečo čomu by som sa chcela venovať aj v budúcnosti.

Vladana_Hrivnáková
Vladana Hrivnáková, dobrovoľníčka vo Veľkej Británii, Plymouth, 1.7.2015 – 30.6.2016, organizácia: Amber Initiatives



Na projekt do Veľkej Británie som sa vybrala z tých istých dôvodov ako iní dobrovoľníci. Chcela som spoznať nové mesto, nových ľudí, nové kultúry alebo ísť spať do krajiny kde som študovala. Ale hlavne, najviac ma zaujal projekt a zameranie organizácie pre ktorú som mala pracovať.


Okrem spoznávania nových ľudí a získania nových kamarátov, môj EDS projekt Chances and Challenges v Plymouthe pre mňa znamenal aj získanie nového pohľadu na nás Slovákov v zahraničí. Projekt prijímacej organizácie Amber Initiatives bol zameraný na pomoc a podporu imigrantov z Východnej Európy. Ja som samozrejme mala na starosti, klientov z Českej republiky a Slovenska. Táto práca mi ukázala inú stranu Slovenska. Videla som Slovenské rómske rodiny, ktoré odišli pretože tu im ponúkli prácu a konečne mali možnosti na život mimo rómskej osady. Mala som možnosti spolupracovať s lokálnou políciou ako prekladateľ na ich prípadoch, ktoré sa týkali občanov Česka alebo Slovenska. A tiež som tu občas videla i imigrantov ktorí nám Slovákom dobré meno moc nerobili. Ale i o tom bola naša práca – pomôcť všetkým bez výnimky.

Keď sme nepracovali s klientami, mojou úlohou bolo starať sa o sociálne médiá, propagáciu Erasmus+ programov a udržovanie kontaktu s našimi partnermi. Spolu s kolegami – dobrovoľníkmi Anastassiyou z Kazachstanu, Oľgou z Bieloruska a Tiborom z Maďarska sme sa starali o chod medzinárodných Erasmus+ tréningov. Ja som mala na starosti hlavne kultúrne vyžitie – prednášky o histórii mesta a krajiny, hry na spoznanie, organizovanie výletov a taktiež i písanie blogov a dokumentáciu.

Plymouth sám o sebe je mesto viacerých tvári. V porovnaní so Slovenskom, má o niečo menej obyvateľov než Bratislava, tu mu ale patrí až 25 miesto. Niekomu sa zdá pochmúrne, pre niekoho je to mesto nových príležitostí. Konkrétne náš EDS byt bol v jednej z najlukratívnejších častí mesta – približne 40 metrov od zátoky Plymouth Hoe. Stačilo prejsť pár metrov a naskytol sa mi výhľad na slávny maják a zátoku The Hoe. Skvelá správa pre všetkých čo majú radi barbeque s výhľadom na more.

A ani nie 10 minút pešo zase bol historický prístav, z ktorého v roku 1620 vyplávala loď Mayflower – pre historických znalcov známa ako loď, ktorá osídlila Nový Svet – Ameriku. Avšak najdôležitejšie je jeho pomenovanie – Brána do Cornwallu. Chvíľu cesta vlakom a ocitnete sa v novej krajine. Napr. výlety do Eden Project boli pre nás v Amber Initiatives populárne, často sme tam zobrali i návštevníkov z našich tréningov.

1,275 videní