Štúdium v Edinburgu

15. June 2016 | Archív |
4,141 videní

Rozhoduješ sa kam ísť na vysokú školu? Láka ťa predstava vzdelávať sa na univerzite svetovej kvality? Máš chuť zakúsiť študentský život v zahraničí? Zváž štúdium v Škótsku – je to reálnejšie, než sa ti môže zdať!

 

Kam po strednej? 

V poslednom ročníku strednej školy som ešte nemala jasno v tom, čo a kde pôjdem študovať. Veľa mojich kamarátov si podávalo prihlášky na britské vysoké školy cez portál ucas.com. Človek sa môže prihlásiť na 1 až 5 programov rôznych britských univerzít. Chcela som si to vyskúšať aj ja. Podarilo sa – prijali ma a na Edinburskej univerzite som absolvovala bakalárske štúdium biológie.

Štúdium v Edinburgu 3Univerzitný spolok argentínskeho tanga.

Dnes už ísť študovať do zahraničia nie je tak komplikované. Do prihlášky potrebuješ uviesť svoje predpokladané známky z maturity, napíšeš motivačný list, priložíš odporúčanie od učiteľa a jazykový certifikát. Keď spĺňaš očakávania univerzity, dostávaš ponuku. Nemysli spôsobom „Určite sa tam hlási veľa ľudí, prečo by práve mňa, nejakého Slováka, mali chcieť…“, nemysli na štatistiky a pravdepodobnosti. Netreba sa podceňovať a treba to skúsiť.

 

Na škótskych univerzitách študenti z EÚ neplatia školné

Určite sa pýtaš, ako je to s peniazmi. V prvom rade, na škótskych univerzitách študenti z EÚ neplatia školné (na anglických univerzitách sa platí). Takže potrebuješ zaplatiť „len“ náklady na život. Skromnejší ročný rozpočet vyzerá približne takto:

  • 4000 libier za ubytovanie vrátane energií,
  • 1700 libier za jedlo a skromný spoločenský život a
  • 200 libier za 4 letenky.
  • Spolu teda asi 6000 libier čo je v polovici roku 2016 približne 7500 eur, na jeden mesiac z 12 to vychádza 625 eur/mesiac)

Nájsť štipendiá či granty na zaplatenie nákladov je pomerne náročné (ja som nejaké zohnala, ale nepokryli mi celý rozpočet). Popri škole som brigádovala, to mi pokrylo časť nákladov. A mala som to šťastie, že ma aj zasponzorovali rodičia.

 

Bakalár, Magister, Doktorand

Bakalárske štúdium trvá v Škótsku štandardne 4 roky. Po skončení veľa študentov ide už pracovať, niektorí pokračujú na magisterských programoch, ktoré štandardne trvajú jeden rok (za tie už sa ale platí školné) a tí najšikovnejší v niektorých odboroch môžu ísť po bakalárskom štúdiu rovno na doktorandské (kde je človek platený cez granty). Niektorí Slováci absolvujú bakalárske štúdium v Škótsku a potom prídu pracovať na Slovensko. Iní zostanú pracovať v zahraničí alebo pokračujú magisterským alebo doktorandským štúdiom. A ďalší absolvujú bakalárske aj magisterské štúdium na Slovensku a do Škótska si idú robiť doktorát. Je veľa možností a je len na tebe, pre ktorú sa rozhodneš a ako sa bude vyvíjať tvoja študijno-kariérno-životná cesta.

Pri výbere univerzity je dobré zvážiť aký odbor chceš študovať. V univerzitných rebríčkoch si môžeš pozrieť, ktoré univerzity majú najlepšie hodnotenia v tom odbore, ktorý chceš študovať. Edinburská univerzita má napríklad vysoko hodnotený biologický výskum či informatiku. Profesori sú svetoví odborníci vo svojich oblastiach. Okrem moderného vybavenia a profesionality mnohým študentom vyhovuje, že len málo predmetov je povinných a študent si môže flexibilne navoliť svoj rozvrh.

Štúdium v Edinburgu 4Na prednáške Peter Higgsa.

Edinburg

Budem sa vedieť dohovoriť po anglicky? Nestratím sa? Zvládnem to? Obavy sa rýchlo rozplynú. Edinburg je krásne multikultúrne študentské mesto. Ľudia sú priateľskí, ústretoví, tolerantní a podporujúci. Väčšina študentov a profesorov, ktorých tu stretneš, nie sú miestni. Sú v takej istej situácii ako ty. Každý má svoj prízvuk a svoj príbeh. Človek sa v tej komunite „cudzincov“ rýchlo začne cítiť akosi doma. Spoločenský život v meste je bohatý, študenti sa združujú do rôznych spolkov – na Edinburskej univerzite je ich okolo 300 a sú zamerané na športy, hudbu, tanec, národnosti, študijné odbory, dobrovoľníctvo a iné. Je super byť súčasťou komunity ľudí s podobnými záujmami a môžeš získať cenné skúsenosti keď sa zapojíš do fungovania spolku a podieľaš sa na organizovaní udalostí či spravovaní rozpočtu spolku.

 

Pre viac informácií o štúdiu v Škótskuj hľadaj na internete ďalšie skúsenosti študentov a pozri si stránky univerzít, mnohé ponúkajú dni otvorených dverí aj virtuálne prehliadky.

Štúdium v Edinburgu 1

V slávnostnej róbe a s diplomom.

Štúdium v Edinburgu 2

Internát.

Autor: Slávka Heželyová

4,141 videní