Stáž v zahraničí – najlepšia možnosť na strávenie leta!

14. September 2011 | Archív |
2,138 videní

V poslednej dobe som si začal  uvedomovať aké rozmanité možnosti máme počas štúdia na vysokej škole. Všímal som si rôzne študentské organizácie a možnosti, ktoré ponúkajú vysokoškolákom.

Vždy ma lákali cudzie krajiny a napadlo ma, že by som mohol využiť to, že som ešte študent a prostredníctvom nejakej študentskej organizácie by som sa dostal niekde do sveta. Objavil som možnosti organizácie IAESTE a podal si prihlášku na stáž. Absolvoval som jazykové testy, zvoli si stáže a po výberovom procese mi oznámili moje prijatie. Vďaka tomu som sa toto leto ocitol na stáži v Srbskom meste Novi Sad a prežil nezabudnuteľné prázdniny plné zaujímavých miest, ľudí a zážitkov. Spoznal som krásnu krajinu Srbsko a zistil som, že rozdiel medzi našimi krajinami nie je až taký veľký ako by si väčšina ľudí myslela. Výhodou takejto stáže je, že skĺbite dobré s užitočným a teda okrem zábavy máte možnosť pracovať vo svojom odbore a tak nadobudnúť nové skúsenosti, ktoré neskôr zužitkujete vo svojej profesionálnej kariére.

Samozrejme na takejto pracovnej stáži nejde iba o zábavu a spoznávanie iných krajín, ale dôležitou súčasťou je získanie pracovných skúseností. Ja som pracoval pre Univerzitu v Novom Sade. Nakoľko počas prázdnin nik nie je na fakulte, mohol som pracovať z domu a teda mal som výhodu flexibilného pracovného času. Na univerzitu som chodil iba raz týždenne na meetingy s mojimi kolegami, kde som prezentoval svoj progres a diskutoval prípadné problémy a ďalšie úlohy. Vďaka tejto práci som nadobudol ďalšie skúsenosti, vedomosti a naučil sa nové technológie, ktoré určite využijem v budúcnosti.

Okrem mňa boli na stáži v Novom Sade aj študenti z krajín celého sveta ako Anglicko, Brazília, Španielsko, Škótsko, Rusko, Poľsko, Bielorusko, Palestína, Macedónsko a pod. Takto som si získal nových kamarátov a známych z rôznych kútov celého sveta. Všetci boli priateľskí a spolu sme tvorili super partiu. Veľkou výhodou je zdokonalenie sa v anglickom jazyku, keďže angličtina bola primárny komunikačný jazyk a zaujímavé je taktiež počuť anglický jazyk s rôznymi dialektmi a prízvukmi.

Jednou z výhod vycestovania do zahraničia prostredníctvom takejto organizácie je, že sa o vás miestni členovia organizácie starajú a vytvárajú zaujímavý program počas celej doby stáže, ale najmä počas víkendov. Každý víkend sme sa zúčastňovali rôznych akcií a výletov a spoznávali prírodné ale aj kultúrne krásy Balkánu. Zúčastnil som sa na jednom z najväčších festivalov Európy Exit festivale. Pekný zážitok bol aj Trumpet festival v Guči, na ktorom bola úžasná atmosféra a z každého kúta bol cítiť balkánsky temperament. Najkrajší výlet bol však v Čiernej Hore, v prekrásnych horách národného parku Durmitor, kde sme raftovali na rieke Tara v Tara River Canyon. Tento kaňon sa zaraďuje hneď na druhé miesto vo svetovom rebríčku za Grand Canyon v USA a príroda tam je naozaj očarujúca. Taktiež veľmi pamätný zážitok bol pre mňa International evening v Belehrade, kde som mal tú česť sa stretnúť s ľuďmi z celého sveta a ochutnať národné jedlá a nápoje z exotických krajín ako India, Kolumbia, Španielsko, Jemen, Omán, Jordánsko, Sýria, Izrael, Angola, Cyprus atď.

Domov som si odniesol obrovské množstvo nezabudnuteľných zážitkov. Spoznal som prírodné, kultúrne a iné krásy Balkánu, ale najviac si cením ľudí z celého sveta, s ktorými som sa počas tejto stáže spriatelil. Všetkým by som chcel odporučiť absolvovanie takejto stáže, prípadne využitie inej podobnej možnosti vycestovania do zahraničia. Príležitostí je naozaj veľa, treba si len všímať informácie okolo seba a zaujímať sa o študentské organizácie, ktoré sú všade okolo vás, len ste ich možno doteraz iba obchádzali. Pretože kedy, ak nie teraz, keď sme študenti, budeme mať toľko zaujímavých možností na osladenie si študentského života.

Autor: Peter Petriľák

2,138 videní