V Düsseldorfe sa nás stretlo 350

10. April 2017 | Naše aktivity |
1,498 videní

27.-30.3.2017 som sa zúčastnil veľkej konferencie v Düsseldorfe. Spoločne sa stretlo 350 pracovníkov z mládežou, zástupcov národných agentúr Erasmus+, zástupcov miest a politikov z asi 40 krajín. Hlavnou témou bola práca s mládežou v Európe jej sociálny a inkluzívny rozmer.

Zo Slovenska sme boli šiesti. Barbora Bajtošová (Facebook) z komunitnej organizácie v Vlk, ktorý nikdy nespí, kde okrem iného organizujú Critical Mass. Adam Hrobák (Facebook), podpredseda Národného mládežníckeho parlamentu a predseda Košického mládežníckeho parlamentu. Krátko sme stretli aj 2 zástupcov organizácie STEP – Spoločenstvo pre oblastný rozvoj.

S Barborou a Adamom sa dobre poznáme, pretože obaja boli Mladiinfo ambasádori 2016 a mali sme možnosť sa viac krát stretávať počas minulého roka. Sú to veľmi šikovní a aktívni mladí ľudia, ktorým záleží na ich okolí.

Niekoľko postrehov z konferencie, ktoré ma zaujali.

  • Zo Slovenska nebol na konferencii žiadni zástupca Národnej agentúry Erasmus+ Iuventa alebo SAAIC. Z mnohých krajín boli zástupcovia národných agentúr a predstavili sa vo viacerých diskusiách. Na obrázku hore napríklad vedúci Belgickej národnej agentúry.

  • Osobne ma zaujalo ako v Nemecku veľmi podporujú vzdelávacie mobility ako nástroj učenia pre mladých ľudí. Počul som veľa povzbudzujúcich príspevkov na túto tému. Bolo zaujímavé vidieť ako sú zdôrazňované pozitívne aspekty mobility – rozšírenie obzorov, spoznanie nových kultúr, naučenie jazyka, osamostatnenie sa, celkový osobnostný rozvoj.

  • Zaujala ma vízia, aby každý mladý človek do 25 rokov mal možnosť zažiť nejakú formu mobility napríklad štúdiu v zahraničí, stáž, dobrovoľníctvo alebo mládežnícku výmenu. V tejto súvislosti si myslím, že by bolo možné dosiahnuť viac, ak by napríklad na projekty Erasmus+ mládežnícke výmeny nechodili niektorí mladí ľudia aj 10 krát (ako je zrejmé napríklad z diskusie na Youth Project Slovakia) ale by mohlo vycestovať napríklad 10 rôznych mladých ľudí.

  • Diskutovalo sa o novom programe Európsky zbor solidarity. Zástupca z Európskeho parlamentu sa obáva, že peniaze na jeho financovanie budú presávané z iných programov napríklad z Erasmus+ a požadoval, aby mal program vlastné zdroje. Vedúci nemeckej Národnej agentúry ako aj ďalší dôležití aktéri sa o programe vyjadrovali, že je zatiaľ nejasný a “nikto nevie čo bude”. Celkovo ako nápad je vnímaný pozitívne.

Mimo konferencie.

  • Bol som až zaskočený multi-kultúrou Düsseldorfu. Takto vyzerali schody v centre pri Rýne. Tesne vedľa seba sedia mladí ľudia v obleku, “stereotýpní hip-hoperi z USA”, rodina s malým dieťaťom, niekto hrá na gitare, iný má pustenú hudbu cez reproduktor. Bývam už takmer rok v Dolnom Kubíne a na Orave to nevidím, tak som tam chvíľu stál a vychutnával si to bez hodnotenia. Je to proste iné ako u nás.

  • Výborne majú podľa mňa spravený Rheinpark, asi kilometer dlhý park pozdĺž Rýna hneť pri starom meste. Myslím, si, že pre kvalitu života vo veľkom meste je takýto park priamo v centre a priamo na nábreží rieky výborný. Akoby bol v Bratislave od Mosta SNP až po PKO park, ktorý by zaberal aj celú cestu.

Bližšie k téme konferencie v priloženej druhej strane Youthpassu.

1,498 videní