“Živé knihy o dobrovoľníctve” v Bratislave

9. June 2017 | Naše aktivity |
1,300 videní

O dobrovoľníctve…o výzvach aj lekciách, o sebarozvoji a sebazaprení, o pocite komunity, o pomáhaní ale aj o dennej rutine, ktorej sa musíte prispôsobiť v cudzej krajine… jednoducho o všetkom, čo dobrovoľníctvo prináša. V takomto duchu sa niesom prvý večer pod názvom “Živé knihy o dobrovoľníctve”, ktorý sme organizovali v stredu, 7.júna v priateľskej atmosfére Komunitného centra Bystro.

Prvou živou knihou bol NICOLAS GIROUX, ktorý pochádza z Francúzska a na Slovensku žije už 4 roky. Prostredníctvom programu globého vzdelávania GLEN strávil 3 mesiace ako dobrovoľník v malom africkom štáte Togo. Aké to bolo pre Francúza v krajine, ktorá je bývalou francúzskou kolóniou, kde mohol na vlastnej koži pocítiť ešte stále pretrvávajúci rasizmus a nespravodlivosť? Príbehy o svojich skúsenostiach s dobrovoľníctvom ale aj o tom ako a prečo vznikol projekt Komunitné Bystro priniesli veľa otázok do nasledovnej diskusie. (Sú ľudia šťastnejší v Európe a v Afrike, čo si myslíte vy?)

Po prestávke a malom občerstvení sa domácou limonádou a ovocím sme pokračovali v príhehoch.
IVANA PETRISKOVÁ, porozprávala o AIESEC dobrovoľníckej stáži v Sarajeve, ktorá bola pre ňu prvým silným zážitkom na Balkáne. Potom nasledoval jeden a pol ročný pobyt v Macedónsku, kde začala ako EDS dobrovoľníčka a dnes ona sama koordinuje skvelý tím dobrovoľníkov v Mladiinfo Slovensko a taktiež pomáha ďaľším organizáciám s koordinovaním a s prácou s dobrovoľníkmi.

Tretí v poradí nám o svojich zážitkoch rozpovedal SAMO VARSIK, ktorý strávil 2,5 mesiaca v Ugande, kde učil angličtinu na základnej škole a tiež pomáhal v sirotinci. Aké sú najväčšie rozdiely medzi učiteľmi a študentmi na Slovensku a v Ugande? Akej dennej rutine sa v tomto neznámom prostredí musel prispôsobiť? Samo dnes pracuje ako ekonomický analytik na ministerstve školstva, a jeho skúsenosť v Ugande ho jednoznačne osobnostne posunula k cieľom ktoré chce dnes napĺňať v práci na Slovensku.

KATKA KARCOLOVÁ bola jednou z prvých dobrovoľníčok v Mladiinfo Macedónsko. Pobyt v tejto krajine mal na ňu veľký vplyv vo zvyšovaní jej kompetencií a tiež vnímaní (ne)rovností a sociálnych problémov v spoločnosti. Myslíte si, že sa dobrovoľníctvo môže stať aj súčasťou vás samých a vašej identity? Katka tvrdí, že áno, a preto sa neustále zapája do kratších aj dlhších ciest za/s dobrovoľníctvom. V stredu večer hovorila o jej dobrovoľníčení v Gruzínsku, na Balkáne ale aj na Slovensku.

MIRKO PETRELLI ako v posledný v poradí v tento pekný večer nás voviedol do príbehov o Ukraine. Mirko strávil v malom ukrajinskom meste na východe 9 mesiacov ako učiteľ španielčiny. Prečo stále a rád aj dnes spomína na ľudí, ktorých tu stretol a ako sa navzájom ovplyvňovali vo vnímaní Západnej Európy, Európskej únie o tom by sme mohli diskutovať viac ako jeden večer….

Publikum bolo zvedavé a celý večer bol veľmi príjemný. Ďakujeme za pozitívne reakcie. Radi budeme v našom mini projekte “Živé knihy o dobrovoľníctve” pokračovať. Tešíme sa na ďalšie večery s vami, priatelia!

1,300 videní