Po návrate z Turecka – krátkodobá EVS

6. May 2012 | Experience Valuable Sharing |
3,037 videní

Môžno si spomínate, ako sme hľadali záujemcov o mesačný projekt v Turecku Poď si zatancovať do Turecka! Jeden známy slovenský tanečník sa vtedy trochu bál pomôcť nám s výberom vhodných kandidátov. Nakoniec na ponuku reagovalo 8 záujemcov. Peťo a Kristína vycestovali a už sú aj späť. Toto sú ich dojmi.

Kristína Balúnová a Peter Huray krátkodoba európska dobrovoľnícka služba - Turecko, Bodrum, 2012 (16)

Peťo

Moje dojmy z tohto projektu sú len v superlatívoch, ohromná skúsenosť, ktorú vrelo odporúčam každému mladému človeku, spoznávanie nových ľudí, miest, byť účastný skvelého tímu, zažiť niečo úplne nové, toto je šanca!

Pre tých, ktorí rozmýšľajú nad EVS, mám len jeden odkaz: neváhajte, nájdite si svoj projekt a choďte do toho!!! Nebojte sa, toto je skvelá cesta ako sa naučiť nové veci, poznatky, rozšíriť svoj obzor a spoznať veľa nového. Ja som bol len na krátkodobej EVS, ale som pevne rozhodnutý, že po skončení štúdií vycestujem aj na dlhodobú, lebo to je možnosť, ktorá sa neodmieta!

Kristína Balúnová a Peter Huray krátkodoba európska dobrovoľnícka služba - Turecko, Bodrum, 2012 (17)

Kristína

Počas tohto mesiaca som sa zoznámila s úžasnými a zaujímavými ľuďmi, spoznala  Turecko prostredníctvom výletov do Efezu, Pamukkale či Dalyanu a tureckú kultúru, kuchyňu a spôsob života. Tento projekt je pre mňa veľkou skúsenosťou a odporúčam ho každému, pretože vám dáva možnosť bližšie spoznať cudziu krajinu, jej jazyk, obyvateľov a samých seba. Ďakujem veľmi pekne za všetko, mali sme sa úžasné ani domov sa mi nechcelo.

Kristína Balúnová a Peter Huray krátkodoba európska dobrovoľnícka služba - Turecko, Bodrum, 2012 (12)

O projekte

Tento EVS projekt niesol názov Think once, think twice, think dance! a teda bol zameraný na tanec a na organizáciu medzinárodného tanečného festivalu, ktorý prebehol na prelome apríla a mája. Projektu sa zúčastnilo 30 mladých ľudí venujúcich sa rôznym druhom tanca z 15 krajín Európy a jeho cieľom bolo pomôcť pri organizovaní a propagácii jedného z najväčších medzinárodných tanečných festivalov v Turecku. Hostiteľská organizácia bola tanečný klub – Bodrum dance club, ktorý spomínaný festival organizuje už 13. rok, no prvýkrát sa rozhodol i o pomoc v rámci EVS.

Našou úlohou bolo participovať na preparácií a samotnej realizácií festivalu, my ako dobrovoľníci (tanečníci z 15 krajín Európy) sme nacvičovali choreografiu, ktou sme sa prezentovali ako otváracia ceremónia, teda sme tancovali, mali workshopy, prostredníctvom ktorých sme poznali bližšie tureckú kultúru a turecký jazyk a boli schopní komunikovať na základnej báze s verejnosťou, robili sme promo festivali v okolitých mestách a najmä v Bodrume. Taktiež sme pracovali v office, kde sme oboznamovali organizácie z našich krajín o tomto festivale.

Prvé dva týždne sme venovali príprave choreografií, ktoré sme neskôr prezentovali  na festivale, ako aj hodinám tureckého jazyka a interkultúrnemu učeniu. Ďalšie dva týždne sme sa sústredili najmä na propagáciu festivalu v mestách, kde sa tento festival konal ako aj v ich okolí. V rámci propagácie sme mali možnosť zoznámiť sa bližšie s lokálnymi obyvateľmi a ich mentalitou, využiť vedomosti z turečtiny a precvičiť si neverbálnu komunikáciu, ako aj s účastníkmi festivalu z exotických krajín ako sú Sierra Leone, Thajsko, Čína či Brazília.

Kristína Balúnová a Peter Huray krátkodoba európska dobrovoľnícka služba - Turecko, Bodrum, 2012 (18)

Kristína Balúnová a Peter Huray krátkodoba európska dobrovoľnícka služba - Turecko, Bodrum, 2012 (20)

Kristína Balúnová a Peter Huray krátkodoba európska dobrovoľnícka služba - Turecko, Bodrum, 2012 (15)

Kristína Balúnová a Peter Huray krátkodoba európska dobrovoľnícka služba - Turecko, Bodrum, 2012 (14)

Kristína Balunová a Peter Huray

 

Súvisiace články

Informácie o programe Európska dobrovoľnícka služba

Naši dobrovoľníci v zahraničí

3,037 videní