Green Your Life – Miriama Martinčeková

4. October 2014 | Experience Valuable Sharing |
2,491 videní

Počas prázdnin sa ku mne dostala možnosť zapojiť sa do environmentálneho projektu v Zaježovej. Ponuka ma hneď zaujala, keďže som svoju bakalársku prácu písala na tému environmentálnej politiky Slovenska a o Zaježovej som toho počula už veľmi veľa.

Ďalšou zaujímavou stránkou projektu bolo zapojenie medzinárodných účastníkov, a tak som neváhala a okamžite som sa rozhodla využiť túto možnosť a získať nové skúsenosti v oblasti, ktorej sa chcem venovať aj naďalej.

official_erasmus_plus_logo

Po približne polhodinovom blúdení Bratislavou s minimálne 20 kilovým ruksakom na pleciach som nakoniec úspešne dorazila do hostelu Patio. Značne unavená ale s dobrou náladou som sa na nádvorí hostela zoznámila s Katkou a Ludom, ktorí mali na starosti program nasledujúcich dní. Zvítala som sa aj so zvyškom slovenského tímu a už po pár minútach rozhovoru mi bolo jasné, že som na správnom mieste so správnymi ľuďmi. Neskôr do hostela dorazili aj účastníci z Macedónska, Arménska a Gruzínska. Naša spoločná cesta za ,,zelenším životom“ sa mohla začať.

Green_Your_Life (18)

Prostredníctvom rôznych aktivít sme sa začali navzájom bližšie spoznávať. Hneď na úvod sme sa rozdelili do skupín a spoločne sme vyrazili do mesta uloviť si ,,poklad,, , ktorý sa nachádzal v centre Bratislavy. Ďalšou zaujímavou ale najmä potrebnou aktivitou bola spoločná príprava raňajok. Môj tím (Guardians of Galaxy) sa podujal na túto neľahkú úlohu ako prvý a môžem povedať, že po mojom nadľudskom výkone – vstávanie o 6:50, som sa cítila ako skutočný superhrdina.

Green_Your_Life (13)

Počas projektu som lepšie spoznala Bratislavu, pretože prvé 3 dni sme sa pohybovali najmä v centre nášho hlavného mesta. Stihli sme toho skutočne veľa, od návštevy zoologickej záhrady až po vegánske posedenie v parku, kde sme mali možnosť vyskúšať zdravé dobroty, nutrične hodnotné pre naše telá. Absolvovali sme aj viacero prednášok zameraných na zdravý životný štýl a zachovanie biodiverzity .

Green_Your_Life (96)

Green_Your_Life (71)

Po veľmi intenzívnych dňoch strávených v Bratislave, som mala možnosť okúsiť zelený spôsob života aj z úplne iného pohľadu, v dedinke Zaježová, časti Sieker. Jeden z mojich najväčších zážitkov bol určite spánok na sene, ktorý som si ešte nikdy predtým nemala možnosť vyskúšať. Rovnako novou skúsenosťou bola pre mňa strava, pretože tá bola zložená len z potravín, ktoré sa vypestovali na farme. Chuť jedla bola omnoho bohatšia a lahodnejšia v porovnaní s jedlom, ktoré si doma varíme z kupovaných potravín. Až po tejto skúsenosti dokážem do hĺbky precítiť život, o ktorom mi starý otec často rozprával.

Green_Your_Life (306)

Green_Your_Life (528)

Na Siekeri sme pokračovali v prednáškach a tiež sme viedli diskusie na témy ako energia, globálne otepľovanie alebo redukcia odpadu. Na vlastné oči som mala možnosť vidieť prvý ekodom, postavený na Slovensku, pretože sa nachádzal iba pár metrov od miesta, kde sme bývali. Moje srdce hneď zatúžilo si takýto ekodomček v blízkej budúcnosti postaviť a myslím si, že som nebola jediná s touto túžbou :-)…

Green_Your_Life (922)

Neostali sme len pri prezentáciách a diskusiách, dôležitou súčasťou projektu bolo aj získanie nových zručností. Postupne sme sa všetci vystriedali pri rúbaní dreva, kosení trávy kosou, práci na poli a v záhradke. Dni sme si spríjemnili aj hrami a aktivitami, ktoré nás doslova nabili energiou a prehĺbili naše novo vytvorené priateľstvá.

Green_Your_Life (320)

Green_Your_Life (325)

V závere projektu nás počasie trošku sklamalo, dážď nám však poskytol priestor na zamyslenie sa nad sebou a nad tým, čo chceme zmeniť v budúcnosti vo svojom správaní sa k životnému prostrediu. V stodole, kde sme mávali spoločné stretnutia sme zavŕšili celý projekt vytvorením zelenej karta, ktorá nám bude pripomínať odhodlanie pokračovať v ,,zelenšom “ spôsobe života aj doma.

Green_Your_Life (608)

GreenCard

Projekt bol obrovským prínosom pre nás všetkých. Verím, že pretrvajú nielen nové priateľstvá, ktoré sme medzi sebou nadviazali ale aj odhodlanie žiť vo väčšej harmónii s prírodou a so sebou samým.

Miriama Martinčeková

Financované Európskou úniou v rámci programu Erasmus+.

official_erasmus_plus_logo

2,491 videní