Všetky cesty vedú do Srbska

4. September 2011 | Archív |
1,652 videní

Pre koho: 18- 30 rokov
Podmienka: členstvo v AEGEE Bratislava
Trvanie: približne 2 týždne (asi 15 dní)
Účel: kultúrna výmena medzi participantmi z celej Európy a spoznať inú krajinu bez okolkov turistických sprievodcov
Grant:  účastník Summer University si zaplatí účastnícky poplatok (okolo 150€) v ktorom je zahrnuté ubytovanie, strava a program počas celého pobytu pričom sám si hradí ešte cestu do vybranej krajiny.
Účastnícke krajiny: Európa (34 krajín) stačí si vybrať 😉

Osobne som vždy cez Srbsko len prechádzal po diaľnici nevediac, akú bohatú históriu krajina má. Keď som objavil možnosť vydať sa po stopách Alexandra Veľkého naprieč týmto pomerne turbulentným regiónom, hneď som napísal motivačný list a prihlásil sa. Z odpoveďou si dali trochu načas, ale nakoniec som sa dočkal pozitívnej odpovede a mohol som sa vrhnúť do balenia a vyhľadávania najlacnejšieho možného spôsobu dopravy. Už pri príchode do Belehradu, ako prvého z mnohých miest, ktoré sme mali navštíviť, nás čakali organizátori na stanici a popri ceste na intráky, kde sme bývali, nám stihli objasniť predstavu nášho nadchádzajúceho spolunažívania.

Z hľadiska nákladov nám okamžite bolo jasné, že sa jedná o raj, kde veľké pivo poľahky kúpite za príjemných 0,50 centov. McDonaldom a im podobným sa taktiež neoplatí otvárať množstvo pobočiek, nakoľko za 1 euro je možné všade kúpiť rôzne druhy hamburgerov s typicky srbským mäsom zvaným Pljeskavica. Môcť  si ohmatať a na vlastné oči vidieť zreštaurované rímske opevnenia a sídla dá človeku omnoho viac, ako keď si o nich prečíta v knihe, a preto sme nezaháľali a navštívili hneď 5 historicky významných miest. Milovníci spoločenského života mali každý večer možnosť učiť sa cudzie jazyky s domácimi príslušníkmi  opačného pohlavia, či už v typických miestnych krčmách zvaných „kafana“, alebo v moderných tanečných kluboch plávajúcich na rieke Dunaj.

Ako študent aj cudzích jazykov som z radosťou využíval možnosť  dorozumievať sa či už anglicky alebo nemecky, či sa snažiť porozumieť holandčine pre mňa osobne znejúcej ako mimozemský dialekt. Pravdepodobne do smrti nezabudnem ani na nepreberné množstvo hier čo sme hrali dňom i nocou a pri prvej príležitosti ich ochotne naučím všetkých mojich kamarátov doma na Slovensku. Niektoré skúsenosti, ako napríklad vypiť 1,5 litra piva pomocou šnorchla, asi ťažšie využijem v praxi ale človek nikdy nevie. To už väčší prínos mali rozmanité workshopy na témy ako „European citizenship“ či „Project management“. Keď sa vám cnie za všetkými novými kamarátmi a zážitkami už vo vlaku na ceste späť, znamená to len toľko, že to jednoznačne stálo za to 🙂

Autor: Adam Kaiser

1,652 videní