Školenie “Od problémov k argumentom”

1. November 2011 | Archív |
1,483 videní

…učenie sa neformálnou formou je určite jedno z najefektívnejších.

 

V okamihu, keď som dostala ponuku zúšastniť sa školenia “Od problémov k argumentom” (organizovala Slovenská debatná asociácia), som ani na sekundu neváhala a povedala som “áno”.

Fakt, že šlo o školenie zamerané na argumentáciu ma presvedčil zo všetkého najviac, keďže si myslím, že schopnosť tvoriť kvalitnú debatu je jedna z najdôležitejších schopností človeka akéhokoľvek veku. Dôvodom je, že sa s týmto problémom každodenne stretávame, a preto na sebe musíme v tomto smere pracovať a zlepšovať sa.

Mnoho mladých, ale aj starších ľudí používa tzv. pseudoargumenty, o ktorých si myslí, že sú silno presvedčivé, no po krátkej analýze dôjdeme k záveru, že to tak ani zďaleka nie je. Myslím, že práve to bol zámer tvorcov tohto školenia, Martina Burgra a Mareka Plavčana, ktorí sú v tejto oblasti veľmi skúsení.

Okrem tejto témy sme sa tiež naučili mnoho z oblasti dedukcie, indukcie a kauzality. Obaja školitelia mali pre nás pripravené skvelé rozloženie programu a bolo to spravené ozaj takticky, keďže sme pomocou jednoduchých situácií vkĺzli do hlbokých myšlienok a precvičili si svoje schonosti v rôzne zameraných debatách, pri tvorbe vlastných projektov, pri usporadúvaní hodnôt, analyzovaní problémov z viacerých sfér amnohých ďalších aktivít.

Malo to pre mňa skutočne veľký prínos. Spoznala som veľké množstvo mladých a inteligentých ľudí, dostala som perfektné ponuky na kopec aktivít a projektov, načerpala som inšpiráciu, no najmä som sa naučila lepšia koordinovať svoje idei a neskôr ich využiť v debate.

Na to, že bol tento projekt na Slovensku prvý svojho charakteru, to obaja chlapci zvládli ukážkovo a ja dúfam, že sa v tomto dostatočne uchytia a budú pokračovať. Taktiež verím v to, že sa so všetkými budeme aj naďalej stretávať prostredníctvom rôznych medzimestských projektov.

Toto školenie bolo moje prvé a určite nebude ani posledné, a preto odporúčam každému záujemcovi, aby neváhal a zapojil sa, lebo učenie sa týchto vecí neformálnou formou je určite jedno z najefektívnejších.

Autorka: Eva Cangárová

Najbližšie podujatia Slovenskej debatnej asociácie nájdete na ich web stránke www.sda.sk

1,483 videní